Even iets anders, maar wel iets wat op communicatiegebied. Iedere week heb ik een ontbijtbijeenkomst van netwerkclub BNI in Deventer. Een enthousiaste club ondernemers waar we zaken met én voor elkaar doen. Vast onderdeel van onze wekelijkse meeting is jezelf 1 minuut presenteren. Wie ben je, wat doe je en met wie wil je graag in contact komen? Waar de één zijn verhaal zonder blikken of blozen doet, heeft de ander al klamme handjes bij de gedachte aan het spreken voor een groep. Met een paar eenvoudige tips, kun je dat al voorkomen. Komt altijd van pas!
Spreken voor een groep: 10 Tips
1. Ontspan Niet altijd even makkelijk om je te ontspannen. Je gaat vaak automatisch sneller ademen en sneller praten. Probeer juist diep vanuit je buik te ademen en doe dit heel bewust. Alleen als je ontspant, komt je stem ook goed over.
2. Let op je houding Ga niet drentelen of wiebelen van de ene voet naar de andere. Dat zorgt namelijk weer voor een onrustige ademhaling. Probeer rustig te staan. Heen en weer lopen mag, maar met mate.
3. Praat met je handen Waar laat je je handen? Dat is vaak een vraag waar mensen mee komen. Sla in ieder geval je armen niet over elkaar en ga ook niet met een pen in je handen lopen ‘spelen’. Gebruik je handen juist in je presentatie en maak royale gebaren. Dat verlevendigt je verhaal.
4. Pauze Zonder je er bewust van te zijn, ga je vaak sneller praten. Probeer daarom heel bewust extra langzaam te spreken. Zodanig dat je denkt dat het eigenlijk te rustig is. Laat ook korte pauzes in je verhaal vallen. Even een paar seconden niets zeggen. Het geeft je meteen de tijd om rustig adem te halen.
5. Lach! Een lach op je gezicht geeft een positief gevoel. Je klinkt direct een stuk vriendelijker. En voor de luisteraars is het leuker om naar een vrolijk persoon te kijken dan naar een chagrijn.
6. Kijk mensen aan Een goede spreker kijkt het publiek in en kijkt mensen aan. Daarmee betrek je de luisteraar bij je verhaal. Kijk je bijvoorbeeld naar beneden of over de groep heen, dan is het voor de aanwezigen net of je in jezelf staat te praten.
7. Varieer Wissel hoge en lage stemhoogtes af. Dat geldt ook voor je spreektempo. Wil je mensen enthousiast maken, spreek dan wat hoger en sneller. Heb je daarentegen een serieuze boodschap, praat rustig en met lagere stem.
8. Uuhhh Bijna iedereen heeft wel een stopwoordje. Als je dat heel veel gebruikt in een presentatie gaat dit het publiek irriteren. Maak daarom korte zinnen en zet punten in plaats van komma’s. Daarmee voorkom je teveel uuhhh zeggen.
9. Spiekbriefje Ervaren sprekers gebruiken vaak kleine briefjes met steekwoorden. Een goede manier om te voorkomen dat je je verhaal kwijt raakt. Het is helemaal niet erg om af en toe even te ‘spieken’ zolang het de voortgang van je verhaal niet belemmert. Als je een rustpauze van een paar seconde inlast en ondertussen op je briefje kijkt, breng je rust in je verhaal. Waak er wel voor dat je niet je verhaal gaat oplezen!
10. Oefen Oefen thuis een paar keer je verhaal. Doe dit hardop en als het even kan voor iemand anders of een paar mensen. Als je woorden uitspreekt, klinken ze altijd anders dan als je ze in je hoofd hebt.
Succes met je volgende presentatie voor een groep!