Tekst of beeld kopiëren uit krant/tijdschrift of van internet. Mag dat?

Op iedere tekst of foto/illustratie e.d. zit auteursrecht. Wil je dus iets gebruiken wat een ander gemaakt heeft, dan heb je te maken met auteursrechten. Om duidelijk te maken wat wél en niét mag, drie voorbeelden uit de praktijk.

Drie dagelijkse praktijkgevallen:

1. In de krant staat een mooi artikel over jouw bedrijf. Mag je dat artikel kopiëren en op je website plaatsen?
2. Je ziet een nieuwsbericht op internet staan die je op de nieuwspagina van jouw website wilt zetten. Mag dat?
3. Je hebt tekst en beeld nodig voor je nieuwe brochure. Mag je zomaar teksten en foto’s uit andere brochures of websites overnemen?

1. Artikel of beeld uit krant/tijdschrift kopiëren
– Dit mag, mits je toestemming vraagt aan de maker. Zeker bij commercieel gebruik. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn. Kopieer je het alleen voor privé-gebruik, bijvoorbeeld om aan je collega te laten zien? Dan hoef je geen toestemming te vragen.
– Staat het artikel online, dan is het meest verstandige om de eerste paar zinnen over te nemen op je website en daarna door te linken naar het originele artikel.

2. Nieuwsbericht kopiëren naar je eigen website

– Kopieer de eerste paar zinnen en link dan door naar het originele artikel.

3. Tekst/beeld uit brochures en van websites
– Wil je een volledige tekst of foto overnemen? Dan moet je altijd toestemming vragen. Beter is om de op basis van die tekst je eigen tekst te schrijven. Deze moet wel wezenlijk verschillen van de originele tekst. In geval van een eigen, originele tekst/foto, heb jij de auteursrechten.
– Citaten overnemen mag wel, mits je de bron vermeldt.
– Als je regelmatig gebruik wilt maken van artikelen uit een krant, magazine of van een website, kun je met die organisatie afspraken maken in de vorm van een licentieovereenkomst. Hierin spreek je af voor welke doeleinden je de informatie gebruikt en welke vergoeding je daarvoor betaalt.

Conclusie:
Zomaar een tekst of foto overnemen mag dus niet. Vraag toestemming of vermeld de bron. Schrijf je eigen tekst, maak je eigen foto of illustratie. Niet alleen past het waarschijnlijk veel beter bij jouw bedrijf, ook heb jij dan het auteursrecht.

This entry was posted in Taal & tekst and tagged , , , , . Bookmark the permalink.