Zetten we een punt achter de komma?

Onlangs kwam ik een interessant artikel tegen op de nieuwssite van onze zuiderburen, demorgen.be. Onderwerp was de toekomst van de komma. Door de beknoptheid van sociale media lijkt de komma namelijk terrein te verliezen. De meningen hierover zijn  verdeeld. En dat zette mij aan het denken…

Volgens de Amerikaanse taalkundige John McWorther kan de komma met pensioen. Hij is van mening dat het weinig verschil maakt voor een tekst. Nieuwe generaties gebruiken bovendien het leesteken steeds minder. Bovendien is taal dynamisch en altijd aan verandering onderhevig. Daar heeft hij zeker een punt, vind ik. Ruud Hendrickx, taaladviseur van de VRT, denkt daar echter anders over. “Komma’s maken wel degelijk een verschil. Een zin kan een hele andere betekenis krijgen wanneer je het leesteken weglaat.” En eerlijk gezegd, ben ik het volledig met hem eens.

Ook ik maak me schuldig aan het weglaten van de komma. Maar dan alleen in tweets waar je maar 140 tekens hebt voor je verhaal. Bij het schrijven van een ‘gewone’ tekst gebruik ik daarentegen wel de komma, zeker als een soort pauzemoment voor de lezer. Wat mij betreft moet de komma ook blijven. Maar gebruik het dan wel op de juiste manier. Dus niet een komma waar een dubbele punt hoort of een komma in plaats van een puntkomma of punt.
Punt uit!

Lees het volledige artikel

This entry was posted in Algemeen, Communicatie, Grammatica, Spelling, Taal & tekst and tagged , , , . Bookmark the permalink.