2014: Het jaar van de wonderlijke woorden

De emotionele speech van oud-minister Timmermans, de Bijbel in gewone taal en de Dagobertducktaks. Het mooie is dat taal een goed beeld geeft van ons leven. Of zoals Ton den Boon, hoofdredacteur Van Dale, het mooi omschrijft: ‘Taal is een vergrootglas om naar de werkelijkheid te kijken. Woorden zijn een afspiegeling van de tijd waarin we leven.’  En als ik terugkijk, was het wat mij betreft vooral een jaar van persoonlijke en duidelijke taal.dagobertducktaks

De politiek heeft een haat-liefde verhouding met taal.  Politici weten verrassend vaak hele nieuwe woorden te bedenken. Was vorig jaar ‘participatiesamenleving’ het Woord van het Jaar, dit jaar werd het ‘Dagobertducktaks’. En op de tweede plek eindigde ‘moestuinsocialisme’. Politici hebben ook een handje van vage woorden. Kwaliteitsvenster, nivelleren en loonmatiging waren goed voor een plek in de top 10 van de Vaagtaalverkiezing.

Emotionele Timmermans
Oud-minister Timmermans verraste ons daarentegen met hele duidelijke taal in zijn emotionele toespraak in de VN Veiligheidsraad over de ramp met de MH17. Toen hij het had over ‘….Did they lock hands with their loved ones, did they hold their children close to their hearts, did they look each other in the eyes, one final time, in a wordless goodbye? We will never know …’ wisten we precies wat hij bedoelde.

Boot van Noach
Ook duidelijke taal in de Bijbel in de Gewone Taal die dit jaar verscheen.  En zo werd bijvoorbeeld de ark van Noach, de boot van Noach. Het maakt de Bijbel in Gewone Taal niet per definitie een makkelijk boek, maar wel de meest leesbare bijbel die ooit in het Nederlands gemaakt is.

Blankebabybilletjesprivilege
Ja, dit woord was dit jaar verwerkt in het Groot Dictee der Nederlands Taal.  Net als bollewangenhapsnoeten en Ali Babataalschatkamer. Bij mij enigszins vage woorden, maar het dictee zelf was een stuk begrijpelijker dan voorgaande jaren. Schrijver Bert Chabot had de opdracht goed begrepen! Ben benieuwd welke schrijver zich volgend jaar waagt aan het Groot Dictee.

Wonderlijke woorden 2015
Het is allemaal slechts een greep uit de taal afgelopen jaar voorbij kwamen. Wat ons te wachten staat in 2015? Ongetwijfeld een mooie opvolger voor de selfie en stemfie. En politici zullen ons ook zeker niet in de steek laten met alle veranderingen op gebied van werk, zorg en belasting.  We zullen zien wat 2015 ons brengt en hoe we dat met z’n allen weer weten te verwoorden met wonderlijke woorden. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar!

This entry was posted in Algemeen, Taal & tekst and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.