Bloggers’ block? Niet meer met deze 10 tips

Bloggen is leuk. Alleen, soms lukt het schrijven je even niet.  Je staart naar je scherm, je krijgt geen heldere ingeving en je delete meteen wat je typt . Kortom, het gevreesde bloggers’ block speelt je parten. Geen nood, met deze 10 tips houd je het bloggen leuk voor jou én je lezers.

01 Wees realistisch
Wees eerlijk naar jezelf en vraag je af: Hoeveel tijd heb ik om te bloggen? Hoe vaak kan ik een blog posten? Je hoeft echt niet iedere dag of week, maar belangrijk is wel dat er regelmaat in zit.

02 Maak een planning
Bloggen kost tijd. Daarom is het belangrijk om er tijd voor vrij te maken in je agenda. Hierbij is het goed om jezelf een beetje te kennen: Hoeveel tijd heb ik nodig om iets te schrijven? Schrijf ik het in één keer, of in fasen? Ben ik ’s avonds of juist in de ochtend op mijn best?

03 Vind een inspiratiebron
Welke mensen inspireren je? Wat zijn jouw favoriete blogs, websites of wellicht magazines? Waarom lees je deze graag en wat vind jij zo leuk aan schrijven? Als je dat altijd in je achterhoofd houdt, schrijf je ook makkelijker.

04 Schrijf!
Heb je opeens een ingeving? Schrijf het op! Het hoeft niet meteen perfect te zijn voor je blog. Het gaat erom dat je schrijft, van het ene idee komt het andere.

05 Zeg het hardop
Wel een idee maar geen idee hoe je moet beginnen of hoe je het gaat opschrijven? Vertel het dan hardop. Net alsof je het iemand vertelt. Eigenlijk een soort solo-brainstorm. Bij mij werkt het!

06 Verander van omgeving
Schrijf je je blog altijd achter je bureau. Waarom niet een keer op een terras, in een café of op de bank? Verandering van omgeving, maakt creatief.

07 Mindmapping
Bedenk waar je over wilt schrijven. Pak een stuk papier en schrijf het onderwerp op, bijvoorkeur in het midden. Daarom heen schrijf je alle woorden op die je te binnen schieten als je denkt aan het onderwerp. Tussen al deze woorden zitten vast wel één of meerdere woorden die leiden tot hét idee.

08 Varieer in lengte
Als je een keer niet zoveel te vertellen hebt, vertel dan ook niet veel. Je hoeft niet altijd lange blogs te schrijven. Het werkt juist verfrissend voor jezelf om ook gewoon eens een kort blog te posten.

09 Update oude blogposts
Als je al een tijdje over een bepaald onderwerp blogt, komt er vast een moment dat je denkt ‘nu heb ik er wel zo’n beetje alles over gezegd’. Lees dan je oude blogposts weer eens door en update een aantal. Hoe denk je nu over het onderwerp? Wat is er ondertussen veranderd?

10 Ander soort blog
Er zijn heel veel soorten blogs. Informatief, educatief, vermaak, lijstjes, reviews, onderzoek, debat, hypothesen, etc. Ongetwijfeld schrijf je ook een bepaald soort blog. Waarom verander je niet een keer van stijl? Schrijf je normaal altijd een informatief verhaal, wissel dan eens af met een interview of geef commentaar op een bericht in de krant of op internet.

Een opwarmertje nodig? Lees dan ook mijn blog: 10 ideeën voor je blog of nieuwsbrief

This entry was posted in Blog, Communicatie, Taal & tekst, Websites and tagged , , , , . Bookmark the permalink.