De kunst van het vragenstellen

Mensen zeggen niet wat ze willen, maar wat ze denken te willen. Een heel verschil. De kunst is dus de juiste vragen te stellen om erachter te komen wat ze écht willen. En vooral ook om die informatie te horen die je graag wilt horen.

Eerst een voorbeeld uit eigen praktijk. Als tekstschrijver ben ik dagelijks bezig met het vragen stellenverzamelen van informatie voor mijn teksten en verhalen Ik spreek dan ook veel mensen, neem veel interviews af. Om dat efficiënt en effectief te doen, moet ik de juiste vragen weten te stellen. Vragen die tot de essentie komen en dus bruikbare antwoorden opleveren.

De basis van ieder gesprek
In de loop der jaren heb ik vier belangrijke dingen geleerd, die ik je graag wil meegeven. Het gaat hierbij niet om de vele vraagtechnieken die er zijn, maar om de basis van ieder gesprek die jij initieert.

1. Stel open vragen
Open vragen zijn vragen die men niet met enkel ‘ja’ of ‘nee’ kan beantwoorden. Handig als je nog op het punt bent om veel informatie te vergaren. Wil je juist bevestiging, dan stel je gesloten vragen, dus vragen die de ander met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoordt.
2. Vraag door!
Doorvragen kan eenvoudig. Vraag bijvoorbeeld om een concreet voorbeeld, vraag waarom iemand iets vindt. Zorg in ieder geval dat je goed begrijpt wat de ander zegt.
3. Houd de regie
Sommige mensen praten graag en veel. Dat kan soms interessante informatie geven, maar vaker dwalen ze ver af. Belangrijk dus om op die momenten de regie weer in handen te nemen, beleefd maar duidelijk.
4. Goed luisteren!
Tussen de regels door kan er ook veel gezegd worden. Goed luisteren dus!

 

This entry was posted in Communicatie, interview, Taal & tekst and tagged , , , . Bookmark the permalink.