Geef je creativiteit een boost!

Je herkent het vast, je staat onder de douche en opeens heb je de oplossing voor dat ene probleem. Of je bent fanatiek aan het hardlopen en je krijgt een briljante ingeving. En dat is niet zomaar. Uit onderzoek* blijkt namelijk dat hardlopen en douchen, maar ook autorijden en dromen dé activiteiten zijn die je creativiteit een boost geven.

tekstschrijven

Hoewel we graag willen geloven dat je beste moment van de dag te maken heeft of je een ochtend- of avondmens bent, klopt dit niet helemaal. Je krijgt namelijk de beste ideeën als je én ontspannen bent én je dopamine produceert, blijkt uit onderzoek*.

 

Geluksstofje
Dopamine is ook wel bekend als het ‘geluksstofje’. Maar het zorgt er ook voor dat je zenuwen goed communiceren. En hoe beter die communicatie, hoe beter het is voor je motivatie, je emoties en je doelgericht handelen. Als je moe bent, daalt je dopamineniveau. En ben je dus niet op je best als het aankomt op bijvoorbeeld moeilijke beslissingen nemen, laat staan dat je dan briljante ingevingen krijgt. Autorijden, slapen en beweging zorgen er daarentegen voor dat je dopamine aanmaakt.

Nu schrijf ik zelf veel teksten en dan kun je niet zonder creativiteit. Zelf ben ik een ochtendmens, maar mijn beste teksten schrijf ik ’s middags. Terwijl ik altijd dacht dat je als ochtendmens ook in de ochtend op je best bent. Niet dus. Wat ik wel doe ’s ochtends is sporten. Met de hond het bos in, fietsen of paardrijden. En dat zorgt er dus voor dat ik ’s middags en ontspannen en vol dopamine aan de slag kan! Nu heeft niet iedereen deze luxe, maar een lekkere douche of een stukje autorijden kan je ook al helpen.

Ochtend of middagklus?
Overigens hebben zowel de ochtend als de avond zo hun voordelen.
De ochtend:
– In de ochtend heb je het meeste doorzettingsvermogen. Dit zwakt in de loop van de dag af.
– Je bent het meest creatief tijdens je slaap of direct als je wakker wordt (ja,echt!).
– Over het algemeen zijn we het eerste deel van de dag beter gehumeurd.

De avond:
– Je wordt minder afgeleid door anderen.
– overdag heb je veel inspiratie en ideeën opgedaan.
– al je andere werk heb je al gedaan, dat geeft rust.

Hoe haal je het meest uit je creatieve ‘ik’?
Doe bepaalde taken op een vast moment van de dag. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om in de middag te schrijven (rapporten, verslagen, commerciële teksten). De ochtend plan je in voor al het andere werk.  Geeft het meeste resultaat in je werk!

Meer weten? Klik hier voor de infographic en het volledige artikel.

*Bron: prdaily.com

 

This entry was posted in Algemeen, Communicatie, Creativiteit, Tekst schrijven, Tips and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.