Tips voor de ‘perfecte’ blog

Onlangs was ik bij de workshop ‘Zakelijk bloggen’ van Ferdi Soetekouw. Eigenlijk voornamelijk om extra ideeën en inspiratie op te doen. En in de twee uur waarin Ferdi de belangrijkste punten op de i zette,  is dat zeker gelukt! Eén van de onderwerpen was de ‘perfecte’ blog. Een mooi onderwerp voor mij als tekstschrijver om dieper in te gaan op de tekstuele punten. Dus bij deze een blog over de ‘perfecte’ blog! blog

1. Zorg voor een onweerstaanbare titel 
De lezer bepaalt aan de hand van de kop  cq. titel of hij je verhaal gaat lezen of niet. Belangrijk om hier goed aandacht aan te besteden. Verwerk hier ook zoekwoorden in voor Google, dat maakt je website beter vindbaar in Google. Ik heb zes tips voor pakkende koppen op een rij gezet.

2. Grijp direct de aandacht in de inleiding
Na de kop is de intro of inleiding heel belangrijk. Het geeft antwoord op de vraag: ‘waarom moet ik deze blog lezen?’ Je verleidt de lezer om verder te lezen, maar je vertelt hem ook waar je blog over gaat. Gebruik hiervoor maximaal 4-6 regels.

3. Gebruik de juiste zoekwoorden
Verwerk in je tekst de zoekwoorden op de juiste plekken. Dit maakt je verhaal voor Google interessant. Met name in de subkoppen en eerste regels van de alinea’s zijn goede plekken.
Handige keywordtool:
https://adwords.google.nl/KeywordPlanner

4. Gebruik korte alinea’s
Voorkom dat je blog één grote lap tekst wordt. Deel het op in ‘hapklare brokken’, dat wil zeggen: verdeel je tekst in korte alinea’s. Dit maakt het overzichtelijker en beter leesbaar voor je lezer.

5. Gebruik tussenkopjes
Als je je tekst in alinea’s opdeelt, gebruik dan bij iedere alinea een tussenkop/subkop. Deze tussenkop is kort (bij voorkeur één of twee woorden) en geeft duidelijk het onderwerp aan van deze alinea. Hier maak je je lezer heel blij mee en voorkomt dat je verhaal als één lap tekst overkomt. En als je in de tussenkoppen/subkoppen ook nog de zoekwoorden voor Google verwerkt, maak je je website ook beter scanbaar voor Google.

6. Geen taal- of spelfouten
Het spreekt eigenlijk voor zich. Een blog in correct Nederlands komt professioneler over. Heb je moeite met d’s en t’s? Daar is een handige app voor. Vertrouw niet blindelings op de corrector van Word, raadpleeg liever de Van Dale online.

Overige goede tips voor de ‘perfecte’ blog:

7. Werk met lijstjes en geef tips
8. Maak je blog visueel (afbeeldingen, video’s, infographics)
Handige tools om afbeeldingen te bewerken:
www.canva.com
www.freeimages.com
Google -> Afbeeldingen -> Zoekhulpmiddelen -> Gebruiksrechten
9. Verwerk interne links naar andere artikelen
10. Zorg voor voldoende witruimte
11. Leesbaar lettergrootte (vanaf 11pt)
12. Tussen 300 en 700 woorden
13. Geef er een persoonlijke noot aan (kopieer nooit direct van een andere blog!)
14. Maak je blog deelbaar voor social media middels social media buttons.

Tip: lees ook ‘Vijf kenmerken van een goed blog’

Met dank aan Ferdi Soetekouw van Innovata.

 

This entry was posted in Blog, Social media, Taal & tekst and tagged . Bookmark the permalink.